Monday, May 25, 2009

**si dia yang merapu*

korang nak tau tak? last nite kitorang dok borak2 sambil lepak2 dalam bilik mak aku..last skali, mak aku cakaplah pasal jubah budak kecik yang dia bli masa dia naik haji dolu..rasanya dalam tahun 2004 kot..

bila mak aku keluarkan baju tu dari almari dia, anak sedara aku yang sorang ni berkenan pulak nak pakai..aku apa lagi..terus pakaikan dia tudung..siap kasi possing maut yang tah apa2 tah..
korang tengoklah sendiri aksi2 panas anak sedara aku ni..hahaha...


******

*****

****

***

**

*

skali dia bukak tudung..ASTAGHFIRULLAHHALAZIM...

jantan rupanya budak ni... :)

**aktiviti wiken aku**





hallu..aku nak story sikit ttg aktiviti aku last wiken ni ha..

hari sabtu lepas, aku pi tolong mak mertua aku kat kantin..tambah2 pulak, hari tu ada aktiviti kat skolah mak aku tu.. so, sebagai menantu yang baik dan istri yang solehah **ayat yang tak boleh nak blah kan..haha,..ada aku kisah?** pukul 7 .30 aku dah gerak dari rumah..aben tak ikut sebab aben ada aktiviti kat tempat keja dia jugak hari tu..maka aku kesorangan untuk berjuang dengan budak2 skolah kat kantin tu nanti..

**ni pic abah (bapak mertua aku daa) yang tgh duk tengok apa tah**

hasilnya, kaki aku terseliuh sebab lama sangat duk berdiri layan kerenah budak n mak budak oppsss lupak pulak juga bapak budak...even penat tapi aku enjoy n hope ada lagi aktiviti yang cam gitu..

**ni plak gambo mak (mak mertua aku da) n adik ipar aku (dah ada org punya da)

almost pukul 1 barulah aben sampai..tapi kesian tau..aben demam pas balik dr keja..sampai semalam aben masih lagi demam..n masa malam ahad tu, aben tak leh nak tdo sebab asyik muntah2 jer..sian aben.. get well soon honey..

**new monitor**


yahooo!!! makaceh bosh..aku dah dapat monitor baru yang cantik banget..aku kira sama beso dgn tv aku yang kat dalam bilik tu..heheh...ada aku kisah? janji layannnnnnnnnnn......


cuba tegok tu..siap tunjuk keja bagai depan monitor baru tu..nak tunjuk ko tu kja ya nurul?
**chesttt..skill lamak ya eh..haha..ada aku kisah?**

Friday, May 22, 2009

**yeyy haaaaaa**

**ni ha,,keta baru tu**

apa kes tajuk cam gitu? tajuk yang macam boleh blah je kan? hehehe...takder la..saja nak let you all know..our new car dah sampai..heheh..kaler itam lagi..dah banyak kaler itam dah kat umah tu oi..tapi apa boleh buat..adik aku nak kaler tu jugak..ikutkan aje ler...

bukan apa..tak lama lagi, keta abang aku yang kat umah tu nak kena transfer kat myy dah..so rasa macam takder dah keta untuk adik aku bawak parents kitorang g jalan2 cari makan..heheh..so kami pakat adik bradik untuk bayorkan dia ni keta sebijik..as result, semua setuju nak bayar untuk adik aku ni.. **wei najib, keta ya boh k soh kaki ko ya kin panjang..ku potong ku klak mun nak pjg..menuju lah ke jalan yang benar..amin..heheh**


**aben tgh sain something tu**

**SMKA TUNAZ**


aku nak story sikit pasal program lawatan ofis aku kat SMKA TUNAZ last wednesday.... ** betul sik ejaan nya tok ka..hantam kromo jak**

actually, skolah tu merupakan anak angkat untuk koprasi kitorang..kira macam kitorang ni mak n bapak angkat untuk diorang ler..so, dgn erti kata lain, diorang nak bermanja2 dgn parents angkat diorang dgn mintak tu n mintak ni..takper,,kitorang yer kan ajer..hehe...dah nama pun kitorang ni koprasi penyayang dan berwawasan..ye tak?

so, nak d pendek kan citer, kawan aku ni ha jumpa pangkat nenek dia kat skolah tu a.k.a pengetua situ..borak punya borak, lambat ler kami nak ke destinasi seterusnya iaitu kolam ikan dimana tujuan utama kitorang nak ke sana ialah nak buat pagor untuk kolam tu..tu yang takder pic kolam ikan tu sebab kena tinggal bas..hehehe.. :)

alih2 dah ke sana, kami ambik ler pic masing2..itu sudah semestinya kan?

**steady mbok..hehe**

**aiseh apsal aku nampak gemuk kat sini..oh itu semua hanyalah ilusi optik semata-mata..salahkan baju yang beso tu..hahah**

jalan punya jalan, kawan aku tu pun cakap

aih..ne pas pelawat mek?

juh, kita g carik lok

mati keja mun ilang tok..ada berganti klak..

carik lok..kita g kat jalan kita tadik jak...

pahal macam sekda tok..

cari punya cari punya cari...kitorang pun jumpa kad pelawat si mbok ni..nak tau kat mana kami jumpa? ni ha..kat sini...

*****

****

***

**

*

kat sini ha..kami jumpa pas pelawat kawan aku tu..hishh..sogan ada jugak nak masuk masa tu..tapi, yelah, tebalkan aje muka yang tak malu ni untuk masuk n carik kad tu..nasib baik jumpa kan..

hehe..macam2 je kan? adios... :)

**GLORY..HEHE.. :)**

nak tau apa kes tak? ni ha..kakak ipar aku yang sorang ni dah ngandung 8 minggu dah..hehe..bertambah sorang ler anak buah aku nanti..tunggu je lah kalau mereka2 tu dah besar nanti..
**udak..mok duit..bli aiskrim**
**udak..mok duit, bli kopok**
**udak..mok duit..k masuk tabung**
boleh pulak gitu..hampeh..apa2 pun, udak sayang kitak orang semua..
muaaaahhhsssss... :)

Thursday, May 21, 2009

**si ecah ni haaa**

**ni ha n3 pasal si ecah lagi ni**

cuba tgk niee...apa nak jadi dgn budak ni..korang kan tau citer pasal si ecah ni..nak tau tak, last tuesday budak ni g umah aku...korang tau dia naik apa? huh!!! . dengan selamber budak ni naik motosikal.. **wei ecah, sik takut kitak ya ka?..** dengan kaki yang sakit camtu..tapi terharu jugaklah aku dgr sebab alasan utama si ecah nak jumpa mak aku b4 balik ck..
**pic aku sik nampak ler pulek..hampeh...:p**
sampai2 je ecah ni kat rumah, kitorang borak sakan..yelah, lama tak jumpa kan...pastu, rasa cam nak makan ramai2 ler puleks sebab kitorang agaknya dah lama tak makan sesama..so, aku decide nak buat bihun petang tu..maka, terjadilah bihum masak sos tiram oleh aku..haha. pst2x..ada aku keysah?
**sempat jugak nak berposing gitu**
lamak jugaklah si ecah ni kat rumah aku..almost 9.15 camtu aku hantar dia balik kat rumah nenek die..takkan lah nak biaq dia nie naik motor lagi...hehe..aku, farisya, mak n alif yang g hantor si ecah ni pulang.....


Tuesday, May 19, 2009

**KFC idaman ku selalu**

**nak ayam seketui..?**

haha..n3 pasal makan lagi kan? mane tak badan aku ni nak menggemuk..ade aku kesah? hahah..**gelak syaiton..**

aku pun dah tak ingat bile agak nyer aku g lunch kali nie..agak2 dah lebih 2 minggu kot.. **bila mbok ooo?**.. :P

aku dengan kawan aku yang sorang ni mmg tak dapat nak d beri peluang untuk keluar g lunch same2..hasilnya, kitorang balik ofis almost pukul 3 petang..boleh gitu? (wei kitak 2, ingat opis bapak kitak 2 mpun..aih, ingat opis bapak mek 2 tek..heheh..just kidding..merapu jap..)

**nyaman mbok? :)**

b4 tue, kitorang g bank jap...pastu baru kitorang gerak nak g lunch,,lepas puas berhempas pulas nak fikir makan kat maner, ahernya kami decide nk g makan kat KFC **idamanku selalu :P**


**ni ha..order aku dgn mbok**





**n3 aku yg merapu**



rasa macam nak buat n3 dalam bahasa malaysia sebab ada follower aku yang bukan org swak..so, jgn ler korang heran ek..

nak story sikit tentang kerajinan aku pagi tadi dok kemas meja sebab bersepah semacam je aku tengok..so dgn segala keringat yang aku ada, **ces!!macam ler berat sangan bunyik nye kan..ada aku kisah?**..

aku kemas meja2 dan file2 yang bertaburan kat sana sini...cantik ler sikit bila d pandang dengan pandangan mata kasar..hahaha :P

act, aku nak buat n3 pasal aku & aben yang lepak sambil makan ais kacang kat boulevard..tapi alih2, pic tu dalam hp aben ler puleks..so, terpksa ler aku kenshel n buat n3 yang merapu tah apa2 kali ni..hahah

**pic shaha yg x clear..ambik skali lagi la**

**pic atirah pulak yg xda..tapi pic aku mantain ayu..haha**

Monday, May 18, 2009

**entry pasal makan gik**

hehe..pelik kan title aku ya..sekda pa2 bah..saja nak madah kali tok aku nak buat n3 pasal makan gik..kan n3 b4 tok tek aku nak cita pasal makan jak..sak kitak org kecoq aye lioq...hahaha

**org tok kmk org panggil ibuk kat ofis**

**tok 1st pic mek 2 mbok..tapi nya madah pic tok nya senyum macam sik ikhlas jak..so mek 2 ambik skali gik pic**

**ha..tok pic kacak mek according to mbok lah..p aku tetap maintain ayu..hehe :)**

masa aku cuti untuk g interview last week, aku ajak lah colleague aku g lunch...pke punya pke, last skali mek org g scr xpress kat area satok jak..ambik dekat..**pst3x semua kat area satok kan? nampak gilak aku pro kat satok jak..hehe..ada aku kesah? :P **


**tok side order mek org..wantan apakah namanya..apa namanya tok mbok ooo?**

**tok order aku..hot pot ginger chic rice..pic nasik mbok n ibuk sik sempat ambik sebab lupak..hehe..**

**dinner at SR**



ermmm..kali tok aku nak buat entry makan semua..nak suruh kitak org kecoq aye lioq..hahah.. **gelak setan**

**tok namanya choc moist..yummy :)**
**aben n alif minum ice choc w/cream..tol sik kah namanya**

malam sabtu ya tek, aku, aben n alif g dinner kat SR..lamak dah sik makan sia..so, malam ya mek org plan nak makan sia..malas pulak nak g jauh2..so kmk tiga g jak SR kat area satok sia..dekat dan mudah..heheh :P. so enjoylah ngan pic2 makan mek org ar..heheh

**alif pun minum ice choc w/cream **

**aku pulak minum green apple kasturi**

**yah..nya ya aik aben n alif..sedapkan?**

**ha..aku order tok-curry sea food laksa..nyaman juak**



pic nasik aben n alif lupak nak upload pulak..p sikhal..nya just makan grill mushroom chicken..nyaman juak pok..huhu..ailike... :)

**wiken kat pustaka**

**alif tgh tunjuk skill berik makan ikan pakei tangan camya jak**

hallu semua...lamak da jak aku sik update..bz lately eh..sampei byk yang perlu aku simpan untuk aku update..last2, sik ingat...adoiii..

nyway, tok aku nak story sikit..last wiken (wiken bila oo, sik ingat gik dah kotan lamak sik update..layan jak la), aku, aben n alif lepak tasik kat pustaka sia..planm aben nak berik makan ikan sia..b4 g sia, g lah bli bread pakei berik makan ikan sia..skali nangga sampe2 jak kat sia, siap ada d jual gik baja ikan..heheh..untung da jak penjual ya..p besh la..skali skala lepak camya..klak2 nak g sia gik eh..berik makan ikan gik..alif ya apa gik..suka da jak nya berik makan ikan..p nang bna juak..ikan2 ikan sia besar2 da jak..geram rasa nangga nya..so, enjoy la ngan pic2 aben. alif n ikan2 k..hehe..



**peace bna sia..makan apa ya sayang :)**

**besar-besar kan ikan sia**

Thursday, May 7, 2009

**i love u mom**

Orang kata aku lahir dari perut mak..

**bukan org kata...memang betul**

Bila dahaga, yang susukan aku.... mak

Bila lapar, yang suapkan aku.... mak

Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. .. mak

Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut.....mak

Bila bangun tidur, aku cari..... mak

Bila nangis, orang pertama yang datang .... mak

Bila nak bermanja, aku dekati.... mak

Bila nak bergesel, aku duduk sebelah.... mak

Bila sedih, yang boleh memujukku hanya.... mak

Bila nakal, yang memarahi aku.... mak

Bila merajuk, yang memujukku cuma.... mak

Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah.... mak

Bila takut, yang tenangkan aku.... mak

Bila nak peluk, yang aku suka peluk.... mak

Aku selalu teringatkan .... mak

Bila sedih, aku mesti talipon.... mak

Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu..... mak

Bila bengang.. aku suka luah pada.. mak

Bila takut, aku selalu panggil.... "mmaaakkkk! "

Bila sakit, orang paling risau adalah.... mak

Bila nak exam, orang paling sibuk juga.... mak

Bila buat hal, yang marah aku dulu.... mak

Bila ada masalah, yang paling risau.... mak

Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni.. mak

Yang selalu masak makanan kegemaranku.... mak

kalau balik ke kampung, yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk..... mak

Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku.... mak

Yang selalu berleter kat aku... mak

Yang selalu puji aku.... mak

Yang selalu nasihat aku.... mak

Bila nak kahwin..Orang pertama aku tunjuk dan rujuk..... mak

Aku ada pasangan hidup sendiri....

Bila seronok, aku cari....pasanganku

Bila sedih, aku cari.... mak

Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku

Bila gagal, aku ceritakan pada.... mak

Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku

Bila berduka, aku peluk erat.... emakku

Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku

Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah.... mak

Bila sambut valentine.. Aku bagi hadiah pada pasanganku

Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan “Selamat Hari Ibu”

Selalu.. aku ingat pasanganku

Selalu.. mak ingat kat aku

Bila-bila... aku akan talipon pasanganku

Entah bila... aku nak talipon mak

Selalu...aku belikan hadiah untuk pasanganku

Entah bila.... aku nak belikan hadiah untuk emak

Renungkan: "Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja... bolehkah kau kirim wang untuk mak? mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah". Berderai air mata jika kita mendengarnya.........

Tapi kalau mak sudah tiada..... ..... MAKKKKK...RINDU MAK.... RINDU SANGAT....

Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya....

berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya.....

berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya.....

berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya.......

berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya....

berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya.....

dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya......

Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu. Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang dihulurkan oleh si anak lalu membacanya.Kos upah membantu ibu:
1) Tolong pergi kedai : RM4.00

2) Tolong jaga adik : RM4..00

3) Tolong buang sampah : RM1.00

4) Tolong kemas bilik : RM2.00

5) Tolong siram bunga : RM3.00

6) Tolong sapu sampah : RM3.00

Jumlah : RM17.00


Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya. Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama.


1) Kos mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA

2) Kos berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA

3) Kos air mata yang menitis keranamu - PERCUMA

4) Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA

5) Kos menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA

Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA

Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh siibu. Si anak menatap wajah ibu,memeluknya dan berkata,
"Saya Sayangkan Ibu". Kemudian si anak mengambil pen dan menulis "Telah Dibayar" pada mukasurat yang sama ditulisnya.




p/s: sedeyh eh baca artikel tok..seyesly, 1st time baca, keluar ayek mata aku n time tok aku rasa nak peluk my mom kuat2..i love u mom.. n..happy upcoming mothers day to all mothers out day...









Tuesday, May 5, 2009

**sekda mud untuk berblog**


esok jak aku update blog k..ritok aku agak bz..bos aku bok madah yang next week mek org ada board meeting..so have 2 prepair report 4 meeting..(sak jak sebenarnya, sekda idea k berblogging...byk jak alasan..)





Monday, May 4, 2009

**adakah anda penggemar kangkung**

Jika anda penggemar kangkung, tidak kira apa jenis kangkung, petis kangkung, kangkung cos, dll yang berkaitan dengan kangkung, mungkin cerita ini dapat menjadi pertimbangan bagi anda when you want to eat kangkung Saya mendapat cerita ini dari seorang teman. Pada suatu hari di klinik yang terkenal, semua doktor kebingungan kerana ada seorang anak kecil yang menderita sakit perut. Anak itu dibawa ke klinik oleh orang tuanya setelah 2 hari menderita diarhea . Sudah bermacam ubat sakit perut yang diberikan kepada anak itu, namun diarhea nya tidak sembuh. Di klinik, kedua orang tua anak tersebut ditanya oleh doktor, makanan apa yang dimakan oleh anak tersebut selama 2 hari ini. Orang tua anak itu kebingungan, kerana sejak anaknya diarrhea , anak tersebut tak lalu nak mahu makan, dia hanya minum susu, itu pun akan muntah semula.Setelah dikaji, ternyata sebelum menderita diarhea , malam tersebut anak itu makan kangkung cos di restoran oleh orang tuanya. Doktor segera melakukan xray, ternyata dalami usus anak tersebut telah berkembang biak lintah dengan anaknya yang kecil-kecil. Doktor surrender dan menyatakan tidak sanggup mengambil tindakan Medical apapun. Akhirnya anak kecil malang itupun meninggal dunia. setelah dikaji, ternyata lintah (leech) itu sebelumnya berada di dalam batang kangkung yang besar. Memang, untuk penggemar kangkung cos yang paling enak adalah batangnya. Lintah yang berada di dalam batang kangkung itu tidak akan mati walau dimasak selama manapun, apa lagi untuk kangkung cos proses memasak tidak terlalu lama untuk menghasilkan rasa kangkung yang sedap. Lintah hanya akan mati jika dibakar. Di dalam usus anak tadi, lintah yang hanya dalam 1 ke 2 hari berkembang biak dengan cepatnya kerana menghuni didalam tubuh dan terus menghisap darah yang ada, doktor juga menjadi bingung, bagaimana mematikan/membersihkan lintah yang telah sangat banyak tersebut dari dalam usus anak malang itu. Jujur, sejak mendengar cerita itu, kesukaan saya terhadap kangkung menjadi berkurang, boleh dibilang sudah 1 bulan ini saya sama sekali tidak makan kangkung dalam bentuk apa pun, bukan kerana menjadi paranoid, tapi bagi Saya lebih baik menjaga segala kemungkinan yang ada, masih banyak sayur lain yang dapat kita makan dengan meminimumkan segala kemungkinan "lintah" yang terselip di dalamnya. Semoga cerita ini dapat menjadi pertimbangan untuk kita semua sebelum masak/makan kangkung.

Best Regards,
Dr. Nor ni Abdullah,
Psychiatrist,
Hospital Tengku Ampuan Rahimah,
42500 Klang,
Selangor.
Tel : +60333756279
Fax : +60333729089

**friday night**


**tgh bersedih kah muka aku tok? macam sik jak..**


ingat sik cita aku nak pasal berserah padanya ya? malam jemat yang lepas, aku ada pg brubat..malas lah aku nak cita apa2 ttg ya..kitak org tangga video n tangga dr pic2 aku jak k..then buatlah kesimpulan..






video